高円寺の住宅 HOUSE IN KOENJI

DSC_0006.jpg

​計画概要

街中の診療所として56年前に建てられたRC2階建の建物を住宅として再生する耐震改修+内部改修の計画。新しいものと古いものが新旧融合するよう、注意深く設計が進められた。どこまでが新しく、どこからが当時のものかはっきり分からない形で、この診療所での思い出を次世代につなげるクライアントの意思を尊重した。

DSC_0101.jpg
DSC_0094.jpg
DSC_0113.jpg
DSC_0087.jpg
DSC_0163.jpg
DSC_0150-Edit.jpg
DSC_0149.jpg
DSC_0071.jpg
DSC_0077.jpg
DSC_0080.jpg
DSC_0117.jpg
DSC_0112.jpg
DSC_0132.jpg
DSC_0118.jpg
DSC_0104.jpg
DSC_0196.jpg

既存アルミサッシ枠を活かしながら、新しくはめ込んだ木扉

今は生産されていない外壁特注タイルと組み合わせた新設タイル

研磨塗装して再活用したパーケットフローリング

棚板を加え活用したカルテ棚

This is a seismic retrofitting and interior renovation project to refine an RC two-story building

that was built as a clinic 56 years ago as a house.

 

It is carefully designed so that the new and the old are fused.

 

Using the existing aluminum sash frame, only the wooden door is newly installed

New tiles that blend in with discontinued original exterior wall tiles.

Polished and reused parquet floor

Reuse medical record shelves and bookshelves,

The wooden walls and ceiling were repaired and repainted .

It's not clear what's new and what's old,

We respected to the client's decision to pass on the memories of this clinic to the next generation.

用途       :住宅
延床面積 :153.85㎡(46.54坪)
階数       :地上2階
構造規模 :RC造

Use: Private house
Total floor area: 153.85㎡ (46.54 tsubo)
Number of floors: 2 floors
Structure :RC